Selecteer een pagina

Het is weer de tijd van het jaar: Sinterklaasfeest, kerstfeest, nieuwjaarsreceptie,…

Belangrijk om te weten is in welke mate deze kosten en de btw aftrekbaar zijn!

Wanneer een onderneming een feest organiseert voor haar werknemers, dan spreekt men van een sociaal voordeel. De personeelsleden worden niet belast op dit voordeel, maar de kosten zijn niet aftrekbaar voor de werkgever.

Hierop geldt echter een uitzondering: De kosten van een feest ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar,… zijn wel volledig aftrekbaar. Dit op voorwaarde dat de onderneming al haar werknemers uitnodigt.

De fiscus is ook van mening dat er maar 1 personeelsfeest aftrekbaar is per jaar. Organiseert de onderneming een nieuwjaarsreceptie in januari, een tuinfeest in de zomer of een sinterklaasfeest in december, dan moet zij kiezen van welk feest zij de kosten aftrekt. Er is natuurlijk niets dat je belet om de kosten van het duurste feest voor 100% af te trekken!

Hoe zit het nu met de btw?

Wanneer de kosten van het feest aftrekbare sociale voordelen zijn en het uitsluitend voor alle werknemers georganiseerd wordt, is de btw aftrekbaar. Indien er andere personen dan de werknemers betrokken worden, bijvoorbeeld de echtgenoten, dan zijn dit kosten van onthaal en is de btw niet aftrekbaar.

Ook de btw op restaurantkosten is niet aftrekbaar.Let op: Worden de dranken en maaltijden door het personeel aangekocht of bereid en opgediend, dan spreken we niet over een restaurantdienst en is de btw bij gevolg wel aftrekbaar!