BTW op cadeaubonnen

Cadeaubonnen zijn een populair geschenk, maar hoe moeten deze correct verwerkt worden op vlak van btw?

Een cadeaubon is in eerste instantie geen levering van een goed of een verstrekking van een dienst. Het is immers niet altijd op voorhand duidelijk waarvoor de bon gebruikt zal worden.Op vlak van btw zijn er ook twee verschillende types van cadeaubonnen: de enkelvoudig bruikbare bon en de meervoudig bruikbare bon.

Bij een enkelvoudige bon is het op voorhand duidelijk hoeveel btw er verschuldigd zal zijn. In een kledingwinkel bijvoorbeeld is op alles 21% btw verschuldigd en is bij uitgifte van de bon dus ook geweten hoeveel btw er verschuldigd is. Bij deze cadeaubonnen is de btw dan ook verschuldigd op het moment waarop de bon verkocht wordt. De verkoper van de bon moet de verschuldigde btw opnemen in zijn aangifte op het moment dat de cadeaubon uitgereikt wordt.

Bij een meervoudige bon is het pas bij de effectieve inwisseling duidelijk waarvoor hij gebruikt wordt en hoeveel btw er verschuldigd is. U heeft bijvoorbeeld een boekenwinkel en verkoopt naast boeken ook cd’s en dvd’s. Voor boeken geldt een btw tarief van 6%, voor cd’s en dvd’s een tarief van 21%. Pas wanneer de cadeaubon ingewisseld wordt zal duidelijk zijn waarvoor hij gebruikt wordt en welk btw percentage er van toepassing is. Het is dan ook pas bij het verbruik van de cadeaubon dat de btw verschuldigd wordt.

Wat nu wanneer een cadeaubon niet verbruikt wordt?
Bij de enkelvoudig bruikbare bon is de btw al aangegeven op het moment dat de bon wordt uitgereikt. Als de cadeaubon komt te vervallen en niet zal worden opgebruikt is er ook geen btw verschuldigd. De reeds aangegeven verschuldigde btw kan dan ook worden teruggevorderd in de btw-periode waarin de cadeaubon komt te vervallen.

Als jij als handelaar cadeaubonnen uitschrijft is het dus belangrijk om een lijst bij te houden van alle uitgereikte bonnen om een goed overzicht te kunnen behouden!