Je auto in je eenmanszaak is aan vervanging toe…

Zoals traditioneel ieder nieuw jaar veranderingen met zich meebrengt zal ook 2018 hierop geen uitzondering zijn.  Ook de ondernemingen zullen een aantal fiscale wijzigingen ondervinden.

Als je auto in je eenmanszaak aan vervanging toe is, heeft het belang of je een nieuwe auto koopt vóór of na de jaarwissel.  Voor het kopen volstaat een bestelbon.

Voor de auto’s aangekocht of besteld vóór 1 januari 2018 verandert er niets.  Zij zullen zolang ze in gebruik zijn door de zelfstandige onderneming kunnen genieten van de bestaande fiscale aftrek van 75%. Degenen die nu al beschikken over een milieuvriendelijk alternatief kunnen vrijwillig opteren voor de nieuwe regeling als deze voordeliger blijkt.

Voor de wagens aangekocht na 1 januari 2018 staan er echter enkele ingrijpende wijzigingen te wachten.  Als het wetsontwerp definitief wet wordt, zal de regeling voor vennootschappen ook gelden voor eenmanszaken, met een aftrek variërend tussen de 50% en 120% voor 2018 en 2019. Vanaf 01/01/2020 worden de aftrekpercentages nog eens naar beneden herzien en zal de aftrekbaarheid nog tussen de 40% (>200 gr CO2) en 100% (Elektrisch) liggen.  Vanaf die datum worden ook de hybride voertuigen aangepakt.  Bij een ontoereikende batterijcapaciteit telt dan gewoon de CO2-uitstoot van de niet-hybrideversie.

Bent u van plan een nieuwe auto te kopen in uw eenmanszaak, en gaat het om een model met een hoge CO2-uitstoot, bestel die dan nog vóór 01/01/2018.  Zo is de 75% aftrek de hele gebruikstermijn verzekerd.